Mi is az az immobiliser?

Egy indításgátlóval ellátott rendszer, ami szerkezetét tekintve áll egy adóból (immo chip) és egy vevőből (szakzsargonnal: immo doboz).

Elmondhatjuk, hogy 1995 óta minden autógyár indításgátlóval szerelte fel az általa gyártott személygépkocsikat. Ezek az intelligens eszközök mélyen vannak integrálva a gépjármű számítógépes rendszerében, s így a gépkocsi eltulajdonítását hatékonyabban akadályozzák meg. Hozzátesszük, megesett már a történelemben az is, hogy az indításgátló az autó tulajdonosát gátolta meg a gépjármű elindításában.

Az immobiliser működése

Minden kulcsban jeladóként van egy egyedi kóddal ellátott kis chipecske, ami minden indításkor lekérdezésre kerül. Ha véletlenül a vevőegység rossz ID kódot állapít meg, az autó nem indul el, ráadásul letiltja az erre kapcsolt berendezéseket. Ez okozza a motorvezérlő, vagy például az adagoló blokkolását. A hibát mutatja a műszerfal felvillanó sárga/piros LED világítása is.

Gyakran előforduló immobiliser hibák

Megsérül az immobiliser chip, illetve a kulcsban lévő kis EEPROM memóriachip külső behatás következtében nem ad megfelelő jelet, és ezért nem indul az autó.

Megoldás:

  • Ha megvan a pótkulcs, akkor arról tudunk autókulcsot másolni.
  • Amennyiben nincs meg, akkor az immobiliser dobozából kell újabb chipet generálni, majd ez alapján helyreállítani a rendszert.

Megsérült, esetleg megroppant az immobiliser tekercs, így nem indul a gépjármű.

Először is tisztázzuk mi is az ún. „immo tekercs”? Ez a kis szerkezet az immobiliser doboz antennája, ami rá van szerelve a gyújtáskapcsolóra. Ez a kis antenna veszi az autókulcsból jövő ID kódokat, jeleket.

Az immobiliser hibák megoldása

Ez az alkatrészt könnyedén lecserélhetjük az immobiliser dobozából:

  1. kicsatlakoztatjuk, majd simán csak
  2. lehúzzuk a gyújtáskapcsoló részről. Ezután az autóbontóból
  3. beszerzünk kb. 3-4 ezer forintért egy másikat, majd egyszerűen
  4. felcsatlakoztatjuk a dobozunkra, s ezzel meg is oldottuk a problémát!

Az immobox nem fogadja el az eddig működő autókulcsot.

Megoldás:

Itt általában a dobozban keresendő a hiba. Ilyenkor kiszereljük, majd közvetlenül beleírnunk az immobiliser chipekbe.
Az eredmény – általában – látványos: újra elindul az autó, és mindenki örül!

Amennyiben a fenti megoldások egyike sem vezet eredményre, akkor sem adjuk fel – inkább varázsolunk! Az ún. „Immobiliser off” művelettel töröljük az előzményeket az adagolóból és a motorvezérlőből egyaránt.

Akármilyen immobiliser problémád támad, fordulj hozzánk bizalommal!
A Horacsik Kft. munkatársai közel másfél évtizedes rutinnal és készégesen segítenek!