Mi az a Renault kártya?

A Renault kártya egy olyan találmány, amit kizárólag a Renault cég kezdett el gyártani.

Sok autógyár próbálta utánozni ( Lásd: Mazda és korábbi Mercedes inditókártyák), de a legjobb és legtartósabb darabok ettől a francia cégtől kerültek a piacra.

Renault autókulcs – a kezdetek…

Kezdetben, mint minden nagy múltú autógyártó cégnél, itt is megfigyelhetők a fémkulcsok fém fejjel mely a 70-es 80-as éveket idézi.

Itt említeném meg hogy ezekben az időkben még nem voltak modern kulcsmásoló gépek hanem a “szakik” kézzel reszelték ki a nyerskulcsból a bizonyos marási mélységet.

Renault autókulcs régi

Aztán jött a 90-es évek…

…amikor a kulcsokat már műanyag fejjel látták el.

Ezeket a műanyag fejű Renault kulcsokat természetesen már korszerű kulcsmásoló gépekkel tudták megmunkálni. A korábbi évekkel ellentétben ez tette lehetővé a pontosabb, precízebb munkát,

Renault műanyagfejű kulcs

Ez az időszak egészen 1995-ig tartott, ekkor vezették be az immobiliser rendszerét. Itt megfigyelhető már, hogy a kulcsok vagy összepattinthatóak, vagy chiptartóval rendelkeznek. Ebbe a kis tartókába kell elhelyezni az immochipet, ami kiadja az utasítást az immoboxnak, illetve a motorvezérlőnek az indításra.

Renault chiptartós autókulcs

1996-97-ben a Renault is bevezette a nyomógombos-immobiliseres kulcs változatát, ami egy gombbal vezérelte mind a nyitás- és a zárás funkciót.

Ezek a Renault kulcsok infrás és rádiós (frekvencia alapú) változatban is léteztek.

Itt jegyezném meg hogy hiába 24-25 éves szerkezetekről beszélünk, még mindig heti szinten belebotlok olyan működő autó távirányítóba, ahol csak kulcsházat kell cserélnünk.

Renault kulcsház csere

2001-2002-ben vezette be a Renault az indítókártyával való működtetést.

Az első időkben még csak a “bedugós” verzió volt elérhető, aztán ahogy haladtunk a korral természetesen ezek is szabadkezesek lettek. Ez a történelmi áttörés 2004-ben jelent meg, és a mai napig elérhető ez a kényelmi funkció.

szabadkezes Renault kulcs

Mikor éri meg egy Renault kártya javítása, illetve mikor szoktuk javasolni az autókulcs másolást?

  • Ha csak a kártyaház sérült, és a belső zöld panel ép, akkor mindenféleképpen javasolt a kártyaházat kicserélni ami körülbelül 10000 Ft.
  • Ha egy, vagy több mikrokapcsoló szorul cserére, akkor is érdemes megmenteni a kis szerkezetet mert a javítási költség még mindig nem éri el a 15000 Ft-ot.
  • Általában 18-19000 Ft-ig megyünk el a javítási költségek terén, mivel egy új kártya másolása 28-30000 Ft ha nem szabadkezes vagy “keyless-go”-s.

20-25 ezer forintért mentünk meg olyan kártyát, ami újonnan feltanítva az autóhoz 55.000 Ft lenne!

Renault kártya

Mindent összevetve nagyon sok opció van a javításra, még akkor is, ha ki lett mosva, vagy egyszerűen megrágta a kutya a Renault kártyát.

Egy dolog biztos: akár autókulcs másolás akár javítás, nem fog csalódni bennünk. Keressen elérhetőségeinken!

És végül egy videó a Renault kártyáról: