Kulcskártya. A szállodák az úttörők a kulcs nélküli rendszerekben

A szállodaipar az elsők között volt, ahol lecserélték a fémkulcsokat. Az első kulcskártya 1979-ben lett bemutatva egy az Egyesült Államokbeli, atlantai szállodában. Ez egy egyszerű kártya volt, rajta egy sor lyuk.

Szállodai kulcskártya

A kártya széles körben elterjedt, de nem csak biztonsági okokból – csökkenthető lett az árampazarlás, hiszen a lámpát a vendég csak a tartóban lévő kulccsal tudja működtetni. Azt is lehetővé teszi, hogy a szálloda személyzete tudja, mikor tartózkodik a vendég a szobájában,

és ami fontos, ez azt jelenti, hogy a kulcs elvesztése esetén a zárat nem kell kicserélni.

Kulcskártya gyűjtők

Egyre szebb kulcskártyákat használnak a szállodákban, ami sok vendéget arra ösztönöz, hogy szuvenírként hazavigyék/gyűjtsék ezeket a kulcskártyákat. Megtehetjük, a szállodák nem neheztelnek meg a vendégekre ezért, hiszen ez afféle reklámhordozó is. Már internetes portálok is jöttek létre a kártyagyűjtőknek, ilyen például a keycardcollector.com, A magyar kulcskártyák ezen a linken láthatóak. Sok kulcskártya tartalmaz Brail dombornyomású jeleket gyengénlátók számára. A Novotel kártyája nálam mondjuk kiverte az ízlésbiztosítékot:

Novotel kulcskártya

Londonban a Savoy, a Langham, a Dorchester és a Claridges mind kulcskártyákat használnak, a Ritz pedig azon kevés nagy szállodák egyike, amelyek elkerülik ezeket. Még a kártya is szükségtelenné válhat. Hamarosan a szállodák vendégei okostelefonjukat használhatják  szobájuk kulcsaként.

Ujjlenyomat – kulcs helyett

Biometrikus és kulcskártyákat vezetnek be a kórházakban és az iskolákban, amelyek lehetővé teszik a tanulók számára a szekrények és fiókok elérését.

Tehát a kulcsnélküli rendszerek elkezdik átvenni az uralmat az emberek otthonában?

Talán tényleg „befellegzett” a fémkulcsoknak, ha az adatok a „felhőben” lesznek tárolva!

Amíg nem vesznek ki az utolsó dinoszaurusz-kulcsok, addig keress minket elérhetőségeinken, ha autókulcsot, vagy egyéb kulcsot szeretnél másoltatni, de már kártyás autókulcsokat is készítünk.

Élet a kulcskártya előtt

Amióta ajtók vannak, kulcsok is vannak.

Úgy tudjuk, hogy a legkorábban az ókori Egyiptomban használtak kulcsot. Az alapelvük, miszerint a kulcs egy sor csapot kiemel egy csavarból, és lehetővé teszi annak mozgását, még ma is használatos. De ennek a fejlődésnek a nagy része a középkorban feledésbe merült, mondja Schuyler Towne zárszakértő. A zár kialakítását a 18. század közepén rugók hozzáadásával finomították. A modern lapos kulcsokat, amelyeket ma használunk, Linus Yale Jr találta fel 1861-ben, és nagyrészt az ókori egyiptomiak 4000 évvel ezelőtti használatának frissített változata, mondja Towne.

Nem lepődünk meg túlságosan, ha egy több ezer évvel ezelőtti találmány hipp-hopp feleslegessé válik. De a kulcsok sokáig „állták a sarat”.

A cikk forrása részben innen származik.