„Egy mentés nem mentés”, tartja a számítógépes szájhagyomány, és igaz ez az autó, vagy a motor pótkulcsára is. Kell, hogy legyen pótkulcs ez nem kérdés.

Miért kell pótkulcs?

Ezer oka van.

  • Beesik a csatornanyílásba
  • Megrágja a kutya (nem a tiéd, egy idegen kutya)
  • Köddé vált
  • Kiesett a zsebedből
  • Eltemette a méteres hó
  • Eltört, mert sörnyitónak használtad (bár erre is van mondás: ” Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó”)
  • Egyszerűen nem találod sehol (ha csináltatsz pótkulcsot, az eredetit aznap megtalálod a kanapé résébe csúszva)

Rendben, KELL pótkulcs…

Hol legyen a pótkulcs?

A kocsiba semmiképp. Ha kettesben mentek nyaralni, bowlingozni, vagy vitorlázni, mindkettőtöknél legyen egy-egy kulcs a kézitáskában.

Hallottam olyat is, hogy az autó külső rejtett zugaiba is lehet tenni pótkulcsot, de nem akarok itt pontos helyet mondani, nehogy már a tolvajok egyből ott keressék. Csökkentheted az autód ellopásának esélyét, ha olyan pótkulcsot rejtesz el a kocsi külső rejtekhelyén, amelyik csak az ajtót nyitja, de motorindításra alkalmatlan.

Ha egyedül jársz az autóval, ez a rejtekhely-dolog jó megoldás lehet. Azért jobb hölgy- (úr-) társaságban utazni :)

Ha a nem cicaméretű kutyáddal utazol, vízhatlan tokban akaszd a pótkulcsot a nyakörvére. Kutyatulajdonosok otthon a kutyaház alá is rejthetik a pótkulcsokat.

Ha megbízol a szomszédodban, nála is hagyhatsz pótkulcsot lezárt borítékban, amit jelszó ellenében, vagy megegyezéses titkos kézfogással valaki átvehet és elviszi neked.

Jó hely lehet még a vízóraakna is, de számtalan jó dugihely lehet, a lábtörlőt kivéve.

Pótkulcs alternatívaként felmerül, ha keresel egy hivatásos autófeltörőt, felhívod, kifizeted a kiszállási díjat és a munkadíjat. Persze csak abban az esetben, ha a kulcsod a kocsiban van. Ha már kinyitották az autót, ki lehet szerelni a gyújtáskapcsolót, immobilisert, és lehet is új kulcsot másolni… na ez már a csillagászati ár kategória.

Ha autóklub tag vagy, Budapesten egy órán belül kijön egy szaki, és sérülésmentesen kinyitja az autódat. Lényegesen olcsóbban, és hamarabb oldódik meg a problémád. (Nem kapok részesedést a reklámért tőlük)

Hol csináltassak pótkulcsot?

Ajánlom magamat :) Kattints IDE és vedd fel a kapcsolatot velünk!

Horacsik Attila