Az Elektronikus autókulcs biztonság napjainkban egyre nagyobb figyelmet kíván. Az elektronikus autókulcs-helyettesítők, például a digitális kulcsok és kulcs nélküli rendszerek számos kényelmi előnyt nyújtanak, de biztonsági kockázatokat is hordozhatnak. Általánosságban véve biztonságosnak tekinthetők, de mint minden digitális technológia, sérülékenyek lehetnek különféle támadásokkal szemben. Néhány szempont a biztonságukkal kapcsolatban:

Előnyök és biztonsági fejlesztések:

  • Titkosított kommunikáció: Az elektronikus kulcsrendszerek általában titkosított kapcsolatot használnak a jármű és a kulcs (például okostelefon vagy digitális eszköz) között. A modern titkosítási protokollok (például az AES-128 vagy 256 bites titkosítás) nehezen feltörhetők, és magas szintű biztonságot nyújtanak.
  • Biometrikus védelem: Okostelefonos alkalmazások esetében gyakran használható biometrikus azonosítás, például ujjlenyomat vagy arcfelismerés, ami további biztonsági réteget jelent, és megnehezíti a jogosulatlan hozzáférést.
  • Távoli zárolás és követés: Sok elektronikus kulcsrendszer lehetőséget nyújt az autó távoli zárolására vagy nyomon követésére, ami hasznos, ha az autót ellopják. Néhány esetben az autó működése távolról le is állítható.

Elektronikus autókulcs biztonság – kockázatok:

Relay támadások: Ez az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetés a kulcs nélküli rendszerek esetében. A relay támadás során a tolvajok két eszközt használnak: az egyik közel helyezkedik el az autótulajdonos kulcsához (például az otthonában), a másik pedig az autóhoz. Az eszközök meghosszabbítják a kulcs és az autó közötti jelet, így az autó „azt hiszi”, hogy a kulcs közel van, és kinyílik. Az autótolvajok így ellophatják az autót anélkül, hogy megszereznék a tényleges kulcsot.

Hacker támadások: Mint minden digitális rendszer, a kulcs nélküli rendszerek is feltörhetők. Egyes támadók kihasználhatják a szoftver sebezhetőségeit, vagy képesek lehetnek hozzáférni a kulcsokhoz Bluetooth vagy NFC kapcsolat révén.

Szoftverhibák: Ha az elektronikus rendszer hibásan működik, a tulajdonos elveszítheti az autó feletti irányítást. Ez ritka, de potenciálisan súlyos probléma lehet.

Adatlopás: Ha egy autós alkalmazás nincs megfelelően védve, a tolvajok ellophatják a felhasználói adatokat, amelyekkel hozzáférhetnek az autóhoz vagy akár a jármű tulajdonosának más eszközeihez is.

Biztonsági tanácsok:

Használj jelkódot és biometrikus védelmet: Ha digitális autókulcsot használsz, mindenképpen állíts be jelkódot vagy biometrikus azonosítást a telefonodon, hogy megnehezítsd a hozzáférést. Az Elektronikus autókulcs biztonság alapja a védelem minél több szintű biztosítása!

Védőtok kulcshoz: Kulcs nélküli rendszereknél érdemes használni egy „Faraday-tok”-ot, amely blokkolja a kulcs és az autó közötti jelet, így megakadályozza a relay támadásokat.

Elektronikus autókulcs bizonság

kép: autoexpress.co.uk

 

Frissítsd az alkalmazásokat és szoftvereket: Győződj meg arról, hogy mindig a legújabb szoftverfrissítéseket használod, mivel ezek gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat.

Zárt helyen tartsd az autódat: Ha van rá lehetőséged, parkolj zárt helyen, hogy megnehezítsd az autóhoz való hozzáférést.

 

Zárt garázs

Ha további tanácsokra volna szükséged, keress minket elérhetőségeinken.