A távirányítós autókulcs fejlődése

A távirányítós autókulcs a 90-es évek derekán jelentmeg; kezdetben egyszerű, fix kódos formában, a kulcstól különálló kivitelben.

Az eszköz gyermekbetegsége hamar kijött, ugyanis ekkortájt mindegyik autó távirányítója a 433.92 MHz frekvenciát használta. Ezért például, ha egy tömött parkolóban valaki megnyomta a nyitógombot, gyakran megesett, hogy egy másik gépjármű ajtajai is kinyíltak.

Később a gyártók elkezdtek különféle frekvenciákat használni: áttértek a 315 MHz, illetve a 868 MHz rendszerre, azonban a kód továbbra is fix maradt, s ezért nem volt különösebben biztonságos.

Ezt követte 1997-98 tájékán az ugrókódos autó távirányító, mely forradalmasította gépjárműipar egyedi algoritmusokkal rendelkező „ketyereéit”.

Ezzel párhuzamosan fejlődött az ún. infra kódos távvezérlő, amelyik elsősorban a Mercedes és a Renault autókulcsaiban figyelhető meg. Ezeknél a típusoknál az első években csak az infra működtetés üzemelt, de később kombinálták a „lila fényt” a különféle frekvenciatartományokon váltani képes Megaherz alapú távirányítókkal.

Érdekesség, hogy akkor is működik a távirányító, amikor az infra megadja magát, mert „frekvenciálisan” az autó kulcsa még működteti a záró-nyitó elektronikát.
Ez igaz fordítva is…

Ha az algoritmus sorral történik valami, és a „lila fénnyel” minden stimmel, akkor is üzemképes a gépjármű e praktikus funkciója.

Ha mégsem, előkerül a kihúzható mechanikus nyitásra alkalmas kis kulcsocska! 😊

A Mercedesnél amúgy nagyon biztonságos, precíz ez a rendszer, így akár 20 évig hozzá se kell nyúlnunk. Persze előfordulhat, hogy megadja magát, s ilyenkor kisebb forrasztási műveletekkel orvosolható a probléma.

Az ugrókódos távirányítók következő generációja 1998-ban kezdődött. Nagyon elterjedtté vált a bicskakulcsos rendszer, melyet az Audi fejlesztett ki, majd a népszerűsége miatt a többi gyártó is elkezdte lemásolni ezt a technikát.

Hozzátesszük halkan, hogy az 1998-as kiadású Audi bicskakulcsnál jobb minőségű gyártmánnyal még nemigen találkozunk.

2006-2007-től megfigyelhető egy-két típusnál, hogy a bicskakulcsok szabadkezes, vagy az ún. „Keyless go” rendszert kapnak. Ez azt jelenti, hogy ugyan még meg kell nyomnunk az autókulcs távirányítóján a nyitó gombot, de beülve a gépkocsiba a gyújtást már egy start-stop gomb végzi, melyet a műszerfalon találunk meg.

A proximity rendszerű távirányítós autókulcsok

Itt már szinte minden magától működik.

Ezeknél a kifinomult rendszereknél már semmi dolgunk nincs, csupán a zsebünkben lévő kis dobozkával közelíteni az autóhoz. Elérkezett a legkényelmesebb megoldás: a kilincsén lévő gombot megnyomva azonnal kinyílik az autó.

Az indítás ezen típusoknál is start-stop gombbal működik. Mit jelent ez a gyakorlatban? Bepattanva a gépkocsiba a rendszer automatikusan ellenőrzi a kulcsban lévő algoritmusokat, mi pedig már boldogan kocsikázhatunk!