Pontosan mi is az a bicskakulcs?

A feladat bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk, ugyanis sem a Wikipédia, sem pedig a Google nem ad egyértelmű magyarázatot, de én tennék egy próbát.

A bicskakulcs egy olyan becsukható, behajtható szárú, nyomógomb nélküli, vagy nyomógombokkal ellátott, zsebbe illeszkedő készülék, ami zárt állapotban nem szúrja a combunkat.

Az alábbi típusait határozhatjuk meg:

  • Nyomógomb nélküli, behajtható szárú változat.
  • Nyomógombos, becsukható szárral rendelkező típus.
  • Gyári, nyomógombos bicskakulcsok.
  • Bicskakulcs átalakító szettek.
  • Utángyártott, központi zár szettek.

Vegyük sorra egyenként!

Nyomógomb nélküli, behajtható szárú változat

Fontos megjegyeznem, hogy egy kiváló olasz „exclusive” darab nálunk is megvásárolható. Prémium minőségű, strapabíró alapanyagból készült bicskakulcs. Behajtható szárával minden igényt kielégítő alternatívája lehet minden „parasztkulcsnak”.

Itt álljunk meg egy szóra…

Mit nevez a szakma „parasztkulcsnak”?

A választ most sem könnyű megadni, de azért megpróbálom…

Egy olyan indításra alkalmas, chiptartóval ellátott kulcsról beszélünk, ami fix szárú (tehát nem behajtható, így köze nincs a bicskakulcshoz), és véletlenül sincs nyomógombos része.

bicskakulcs

A fenti kulcs ugyan parasztkulcs, de mi most nem erről a típusról beszélünk!

Nyomógombos, becsukható szárral rendelkező típus

Ezen típusú bicskakulcsok már nem csupán behajtható, vagy becsukható szárral rendelkeznek, hanem nyomógombos részükkel már távirányításra is alkalmasak.

Ezt a forradalmi újdonságot még az Audi vezette be 1997-1998 tájékán. Ezek a bicskakulcsok annyira jó minőségűek és kialakításúak voltak, hogy szinte az összes autógyár róla másolta a technikát és a formát is.

Elmondható továbbá, hogy az első generációs, behajtható szárú 2 (esetleg 3) nyomógombos verziókról, hogy a mai napig használatban vannak. Akár két évtizede üzemelnek úgy, hogy szerviz közelében sem jártak. Ennél a kategóriánál előfordulhat gyári alkatrészekkel rendelkező, valamint utángyártott alkatrészeket is tartalmazó konstrukció is.

Gyári, nyomógombos bicskakulcsok

Jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak utángyártott alkatrészeket; kizárólag gyári tartozékokból állnak. Általában 2-3 nyomógombos változatban elérhető, de létezik 4-5 gombos változat. Például a Volkswagen Touran gyártmányai a 2010-es évjárat felett, vagy a Volvo S80 modellje (2003-2005).

Ennél a típusnál, pontosabban a behajtható szárú verzióknál visszatérő típushiba, hogy a kulcsszár könnyen eltörik, így szükség lesz a kulcsház kicserlésére.

Bicskakulcs átalakító szettek

Ezek a készletek arra hivatottak, hogy átalakítsák azon fix szárral rendelkező kulcsainkat, melyek hosszú kulcsnyelv miatt kényelmetlenek számunkra.

Ezen szettek szinte minden típushoz léteznek az Alfa Romeo-tól a Zastava-ig.

Itt jegyezném meg, hogy létezik nagyon jó minőségű olasz utángyártott verzió, illetve silány kínai gyártmány is – mi természetesen az utóbbival nem foglalkozunk.

Utángyártott, központi zár szettek

Ezen garnitúrák azon kedves vásárlóinkat szolgálják, akik járműveinek kényelmi funkciói gyárilag nem képesek kezelni a záró-nyitó elektronikát. Ebből a készletekből a legismertebb, s egyben a legjobban elfogadott az ún. „Victory” szett, ami műszakilag és esztétikailag a legjobb választás.

Nálunk is megvásárolhatják, mindössze 13.000 Ft-os áron.

Autóvillamossági szakértőnk közel fél óra alatt beépíti a vezérlőegységet az autójába, a szettel kapott két kulcs pedig irányítani fogja a záró-nyitó egységet. Ezután már csak a megfelelő autókulcs szárat kell a befogadó helyre illeszteni és megmunkálni, majd az immobiliser chipet lemásoljuk a befejezéshez.